Rabobank: bodem woningmarkt in zicht

De huizenprijzen in Nederland stabiliseren volgend jaar naar verwachting. Dat schrijft de Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, in zijn woensdag verschenen kwartaalbericht over de woningmarkt.

De economen van de bank baseren zich op de woningverkopen die nog nauwelijks dalen en het afzwakkende tempo van de prijsdalingen. Rabobank voorziet dat deze ontwikkeling doorzet. ‘De betaalbaarheid op lange termijn en de stabilisatie van de transactieaantallen doen vermoeden dat de bodem in zicht is. Dit laat natuurlijk onverlet dat een voort kwakkelende economie en oplopende werkloosheid niet goed zijn voor herstel op de woningmarkt’, stelt de bank.

De gemiddelde prijsdaling van 19 procent sinds begin 2008 maakt het volgens de Rabo-economen vooral voor starters interessant om in te stappen. De betaalbaarheid van een koophuis is relatief gezien sterk verbeterd, doordat de woonuitgaven als percentage van het inkomen zijn gedaald. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) voorspelde in april al dat de huizenmarkt volgend jaar waarschijnlijk stabiliseert, onder meer doordat koopwoningen steeds korter te koop staan. De NVM rekent voor dit jaar nog wel op een gemiddelde prijsdaling van 5 tot 7 procent.

Bron: Vastgoedmarkt

Tags: , , , Deel dit artikel