Nieuw dieptepunt omzet bouwbedrijven

De gezamenlijke omzet van de tien grootste bouwbedrijven van Nederland heeft vorig jaar een voorlopig nieuw dieptepunt bereikt. De opbrengsten bleven steken op 25 miljard euro.

Dat blijkt uit berekeningen die Cobouw jaarlijks maakt op basis van de jaarcijfers van de betreffende bouwondernemingen. Niet eerder lag de omzet van de top 10 zo laag als in 2013. Het verschil met 2008, het laatste jaar voordat de economische crisis ook greep kreeg op de bouwsector, bedroeg maar liefst 3,38 miljard euro, oftewel 12 procent.

Zeven van de tien bedrijven kenden afgelopen jaar een omzetdaling. Alleen Boskalis, Strukton en Dura Vermeer wisten meer opbrengsten te genereren dan in het jaar ervoor. Met een omzetdaling van bijna 18 procent, leverde TBI veruit het meeste in. Ook Heijmans deed het relatief slecht. De Brabantse bouwer verloor ruim 11 procent omzet.

Sinds 2009 loopt de gezamenlijke omzet van de grootste bouwers van Nederland gestaag terug. Alleen in 2011 was sprake van een kleine opleving. In 2013 werd ruim 3 procent minder omgezet dan in het voorgaande jaar. De tien meest vooraanstaande bouwconcerns van ons land lopen overigens niet uit de pas met de hele bouw. Sterker nog, zij zagen in de afgelopen vijf jaar hun marktaandeel alleen maar toenemen: van 43,9 procent in 2008 tot 49,6 procent afgelopen jaar.

Voor dit jaar verwachten bouweconomen een verdere daling van de bouwproductie. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) gaat in zijn laatste prognoses voor 2014 uit van een bouwvolume van 50 miljard euro. Vanaf 2015 voorziet men een stijging van de productie. In 2019 zal die volgens EIB rond de 61 miljard euro liggen, vergelijkbaar met 2009.

Bron: Vastgoedmarkt.

Tags: , , , Deel dit artikel