Minder cao’s afgesloten

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn veel minder cao’s afgesloten dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat meldde werkgeversvereniging AWVN woensdag.

Cao’s
Dit jaar zijn tot nu 85 cao’s afgesloten. Dat is aanzienlijk minder dan de 147 akkoorden die in andere jaren tot stand kwamen in dezelfde periode. ‘Hoewel het onderhandelingsproces voor de meeste cao’s nog steeds lang duurt door verschillen van inzicht over de loonontwikkeling, blijkt een duidelijke positieve onderstroom rond andere cao-thema’s', stelt de AWVN.

Gemiddelde loonstijging
In de maand april kwamen veertien nieuwe cao’s tot stand met een gemiddelde loonstijging van 1,6 procent. Voor geheel 2015 bedraagt het gemiddelde eveneens 1,6 procent.

Duurzame inzetbaarheid
Cao’s die in 2015 zijn afgesloten, bevatten meer afspraken over thema’s als duurzame inzetbaarheid, diversiteitsbeleid, banen voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt en mantelzorg. In april afgesloten cao’s vertoonden zelfs aanzienlijk meer van dergelijke afspraken dan cao’s uit de eerste drie maanden van dit jaar. Vergeleken met vorig jaar groeide het aandeel cao’s met afspraken over duurzame inzetbaarheid met 9 procentpunten tot 79 procent. In april was het percentage zelfs 88 procent.
Het percentage cao’s met een afspraak over mantelzorg steeg van 21 procent in 2014 naar 31 procent in 2015. In april was dit 44 procent.
Een andere opvallende stijging betreft het percentage afspraken over personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kwam in april uit op 63 procent, in de eerste 4 maanden van 2015 op 46 procent. In 2014 was dit 33 procent. Het aantal afspraken over deze doelgroepen ging overigens wel enigszins ten koste van specifieke afspraken over Wajongers, één van die doelgroepen: van 24 naar 18 procent.

Bron: AWVN/ANP

Tags: , , Deel dit artikel