Gouden toekomst voor de bouw

Willem Vermeend belooft de bouwsector een gouden toekomst, wanneer het creatief inspeelt op de toenemende digitalisering van de samenleving. De oud-minister, hoogleraar en internetondernemer deed zijn uitspraken vandaag als spreker op een door bouwconcern Dura Vermeer gehouden congres over ‘E-towns, slimme steden, slim vastgoed’ op de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam.

De jonge generatie maar ook de ‘jongere ouderen’ heeft volgens de voorzitter van het E-Society platform behoefte aan wonen en werken in steden met supersnel internet, volledige wi-fi dekking en slimme internettoepassingen voor apparatuur.

Deze zogenoemde E-towns of Googletowns zorgen voor een bloeiende en concurrerende economie van de regio’s, is zijn voorspelling. Hij wijst daarbij op Amerika en Japan waar dit al op grote schaal plaatsvindt en als nieuwe ontwikkeling ook bijdraagt aan de economische groei. Bouwbedrijven moeten met producten komen waarin vastgoed, energie, infrastructuur en financiering zoals PPS op een slimme manier met elkaar zijn geïntegreerd, aldus de oud-minister.

Ophouden met zeuren
Hij riep de bouwsector op om op te houden met zeuren over de crisis en te wijzen naar de overheid voor oplossingen of meer geld, ‘want dat komt er toch niet’. In plaats daarvan moet de bouw de samenwerking zoeken met steden en de regio’s die deze E-town ontwikkeling omarmen. Door de opkomst van E-towns vindt hij de bouw één van de meest interessante sectoren om te gaan werken, ‘maar dan wel ophouden met chagrijnig te zijn en gewoon de boer op te gaan. De bouw kan dit gewoon al.’

Revival of the west
De internetondernemer onderbouwde zijn betoog door inzicht te geven in de jongste ontwikkelingen op nationaal en internationaal vlak. Als lid van denktanks en taskforces ziet Vermeend door de komst van deze Googletowns een ‘revival of the west’. Vermeend: ‘Bedrijven die hun productie verplaatsen naar het buitenland zullen terugkomen, omdat het buitenland steeds minder concurrerend wordt. Jongeren willen wonen en werken in de stad en niet daarbuiten Ze willen overal online zijn en zelf bepalen wanneer en hoe ze aan het werk gaan. Maar ook: steden die snel digitaliseren trekken jonge, creatieve bedrijven. ‘Dit betekent kansen voor de bouw’, aldus Vermeend.

Tags: , , , , Deel dit artikel