Duitse bouw heeft wél meer werk

In tegenstelling tot Nederland groeit de werkgelegenheid in de bouwsector in Duitsland nog wel. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek in een maandag verschenen vergelijking tussen de arbeidsmarkt in ons land en die bij de oosterburen.

In 2012 daalde het aantal bouwbanen in ons land met ruim 2% ten opzichte van een jaar eerder. In Duitsland groeide de werkgelegenheid juist met een kleine 1,5%, aldus het CBS.

“In Duitsland is het vrij goed blijven gaan met de bouw van woningen en kantoren”, zegt CBS-econoom Senne Janssen. “De Duitse bouwsector is eigenlijk veel stabieler dan de Nederlandse. Tot 2008 floreerde de Nederlandse bouwbranche ook meer dan de Duitse. En daarna zijn wij ook weer harder gedaald.”

De Duitse bouwers zijn het jaar ook vrij aardig begonnen, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Bauindustrie. De omzet lag afgelopen februari 3% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarnaast helpt mee dat de huizenprijzen in Duitsland stijgen.

Volgens een woordvoerder van Bauindustrie speelt ook mee dat de grote bouwers enkele jaren geleden nog veel werk uitbesteedden aan onderaannemers. Daardoor nam hun eigen personeelsbestand af. “Nu nemen ze weer veel meer klussen zelf aan, waardoor het aantal medewerkers stijgt”, zegt zij.

Sinds vorig jaar september is de Nederlandse werkloosheid hoger dan die in Duitsland, aldus het CBS. Dat is sinds de Duitse eenwording steeds andersom geweest.

Bron: Telegraaf

Tags: , , , , Deel dit artikel