Bank wijst ruim helft kredietaanvragen MKB af

Banken wijzen nog altijd ruim de helft van de kredietaanvragen van het mkb af. Dit blijkt uit de Financieringsmonitor die de minister van Economische Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. 52 procent van de kredietaanvragen door kleine bedrijven wordt afgewezen, 28 procent bij het middenbedrijf en 6 procent bij grote bedrijven.

De borgstelling MKB-kredieten maakt het voor banken mogelijk om 40 procent van het risico op een lening bij de overheid te stallen. Voor leningen tot 266.000 euro is dat zelfs 67 procent, dankzij de verruiming van de regeling sinds 1 november jl. MKB-Nederland roept banken dringend op om deze borgstellingsregeling actief in te zetten.

Een positieve ontwikkeling is dat zestig procent van alle bedrijven, waarbij de gevraagde financiering de afgelopen periode is afgewezen, geprobeerd heeft om op een andere manier alsnog aan de gevraagde financiering te komen. Dit laat zien dat ondernemers zich oriënteren op mogelijke financieringsbronnen. De helft van deze bedrijven heeft hierdoor alsnog financiering gekregen.

MKB-Nederland is voorstander van een breed financieringsaanbod voor bedrijven. ‘De opkomst van Kredietunies, crowdfunding en de nieuwe uitgebreide lening tot €150.000 bij Qredits is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het MKB. Ook is MKB-Nederland blij met de uitgebreide mogelijkheden van de regionale ontwikkelingsmaatschappijen. De ROM’s zijn belangrijke spelers als het gaat om verstrekking van risicokapitaal aan innovatieve startende en snelgroeiende bedrijven.’

Bron: Accountancynieuws

Tags: , , , , Deel dit artikel