Vreemd hout op komst

Op dit moment zijn 15 partijen van verschillende tropische hardhoutsoorten onderweg naar Nederland. De bomen werden gekapt in Zuid-Oost Azié, het Amazone gebied en het Congo-bekken. De partijen zullen in ons land aan een serie tests onderworpen worden, zodat hun eigenschappen bekend zijn voor de bouw.

Daarmee is de tweede fase ingegaan van de activiteiten van het LKTS-consortium, waarbij de afkorting staat voro Lesser Known Timber Species. De deelnemende partijen, waaronder FSC, de SKH en een aantal commerciële houthandelaren, willen onderzoeken of meer houtsoorten uit de verantwoorde houtkap geschikt kan zijn voor gebruik in onder andere de bouw en de weg- en waterbouw. Houtsoorten die in Nederland minder bekend zijn, maar mogelijk wel uitstekend dienst zouden kunnen doen.

Aanbevelingen

In de eerste fase werden daartoe criteria opgezet om vast te stellen aan welke eisen (minimaal KOMO-niveau) het hout zou moeten voldoen. Nu volgt de testfase waarin gekeken wordt welke eigenschappen de 15 verschillende houtsoorten hebben. Medio dit jaar moet dat tot conclusies en aanbeveling leiden.

Bron: Schildersvak.nl

Tags: , , , Deel dit artikel