Houd instroom schildersbranche op peil

Houd vakbekwaam personeel vast en zorg dat de instroom in de schildersopleidingen op peil blijft. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de Rapportage Arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie Sector Schilderen en Onderhoud 2014. Het rapport is sinds 1 september beschikbaar.

Het rapport, samengesteld en uitgegeven door Savantis, telt 24 pagina’s en is geïllustreerd met veel informatieve grafieken. Het beschrijft eerst de meest recente ontwikkelingen rond leerlingenaantallen in het mbo-onderwijs. Vervolgens komen de bedrijvigheid, de werkgelegenheid en de vooruitzichten aan de orde. Tot slot schetst het de beschikbaarheid van opleidingsplaatsen en het arbeidsmarktperspectief van gediplomeerde leerlingen.

Het aantal leerlingen dat een opleiding volgt in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl, ofwel werken en leren) daalde ten opzichte van vorig schooljaar met 27 procent. Daar staat tegenover dat het aantal leerlingen in de beroepsopleidende leerweg (bol, ofwel dagonderwijs met een stageperiode) met 5 procent steeg. Beide trends zijn vijf jaar geleden ingezet. Omdat daardoor ook het aantal toekomstig gediplomeerden zal dalen, stromen er de komende jaren minder nieuwe vakmensen in de sector.

In 2014 zal de werkgelegenheid in de sector Schilderen en Onderhoud naar verwachting niet groeien. Bovendien loopt de werkgelegenheid achter op de economische groei, en zal deze dus naar verwachting pas vanaf 2015 uit het dal klimmen. Enkele jaren geleden kende de sector een groot tekort aan gekwalificeerd personeel. Nu is dat tekort door de economische recessie opgelost. Dat betekent dat leerlingen in sommige gevallen moeite kunnen hebben om in de sector te blijven werken.

Voor de periode vanaf 2015 zijn de vooruitzichten gunstiger. Door de grote toekomstige vervangingsvraag als gevolg van de vergrijzing en het aantrekken van de productie in combinatie met de lage instroom van leerlingen in de schildersopleidingen, verwacht het UWV dat na de crisis veel vraag ontstaat naar vakbekwaam personeel. Dat betekent dat het voor de sector niet alleen belangrijk is om te overleven, maar ook om vakbekwaam personeel vast te houden en de instroom in de schildersopleidingen op peil te houden.

Bron: SchildersVak.nl

De onderzoeksrapportage is te bekijken via www.savantis.nl/arbeidsmarkt.
- See more at: http://www.schildersvak.nl/nieuws/id6499-houd-instroom-schildersbranche-op-peil.html#sthash.qVbMsnJe.dpuf

Tags: , , , Deel dit artikel